Mittwoch, 2. Januar 2013

ЛУНАТА И ВОДНИТЕ ПРОЦЕДУРИ

Вижте още:    ЛУНЕН КАЛЕНДАР     AЮРЕВЕДА      ЙОГА     ИНДИВИДУАЛНИ КОНСУЛТАЦИИ     АМУЛЕТИ


Луната е покровителка на знака Рак, един от четирите водни знака в Зодика. Ето защо водата и всички целебни процедури свързани с нея имат пряка връзка с Лунния календар.  Водата е един от основните елемента на живата материя. Човешкото тяло се състои почти 60 процента  от вода. Водата има основно изчистващо въздействие, но освен това сгряващо, тонизиращо, имунoстимулиращо, антидепресивно.
Под водни процедури  трябва да разбираме най-различни целебни практики, като се  започне от най-простия ежедневен душ и се свърши със сложните йогийски методи, наречени крии. Оптималното време за водните практики е, когато Луната транзитира (т.е. минава) през някой от водните знаци – Риби, Рак, Скорпион . Тогава се препоръчват процедури свързани с потапяне на цялото тяло във водата – като  например плуване или вана.
Когато Луната се намира в огнените знаци – Овен, Лъв и Стрелец  -  е добре да отложим  лечението с вода за друг ден.  Водата и огънят взаимно се неутрализират и по този начин ефективността и резултатите са слаби. 
Когато Луната се намира в Телец, това означава че е време за  водни процедури свързани с  главата, носа, устната кухина, а именно промивки на носа със солена вода, жабурене на болни венци с отварка от лайка или смрадлика.
Когато Луната е в Близнаци, времето е подходящо за гъргара.
Когато Луната е в Рак, се препоръчва да си вземете топла, отпускаща  вана с билкова настройка – хилядолистник, лайка,  хвойна - за укрепване на нервната система. Ако се чувствате  подтиснати или  ви гони депресия, добре ще  ви се отрази да поплувате в свободен стил, без да гоните  темпо.
Когато Луната е в Дева, можете да предприемете мерки са изчистване на храносмилателния тракт и бъбреците с помощта на т. нар. „воден удар“. Добре е тази процедура да се извършва под  контрола на вещо  и опитно лице (най-добре лекар), защото не са изключение кризисни моменти свързани с процеса на отделяне на токсините и шлаките.
Когато Луната е във Везни, можете да си направите седяща вана: Топла, с билкови екстракти – невен, лайка, смрадлика ако имате гинекологични страдания или проблеми с пикочния мехур. Хладна, със смрадлика, ако имате хемороиди или рагади на ануса. Същото се отнася с още по голяма сила за Луната в Скорпион. Тогава лечебното въздействието е още по добро.
Луната във Водолей предразполага към процедури за закаляване и усилване на имунната система – газене в студена  вода  до колене по определена схема. (Това е един много стар и популярен начин за закаляване в Германия. Практикува се само през лятото)  или разходка на бос крак сред морските вълни, за укрепванме на разширените вени.
Ако сте настинали или направо измръзнали за препоръчване е да накиснете ходилата и дланите в леген със солена  гореща вода. Ако искате да се изчистите от токсините  чрез изкуствено вдигане на температура, можете да си вземете гореща вана ( водата не бива все пак да е над 45  градуса). Тази практика е част от аюреведическата изчистваща и подмладяваща процедура, наречена панча карма, която  във всички случаи се  прилага по специална схема , в точно определена последователност  и само под контрола на опитен специалист. Гореспоменатите  две водни процедури е добре да се извършват, когато Луната се намира в знака Риби.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen