Dienstag, 1. Januar 2013

ХРАНАТА СПОРЕД ПРАВИЛАТА НА СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА


(Част 2)
Слeд като разгледахме как Слънцето и неговото положение на небосклона оказват влияние на нашия дневен ритъм и храненето , нека обърнем внимание на втория важен небесен фактор, който се грижи за това – Луната.  
Луната регулира  регенерацията, почивката, възстановяването. Ето защо лунната енергия господства  нощем. Това е  времето за почивка и сън
Нощем не бива да ядем. Изядената храна след залез слънце се  натрупва в организма под  формата на токсини и излишно тегло. Луната няма свойствата  нито да  усвоява, нито да разгражда и изгаря. Тя носи хладна  енергия, която вибрира на друга честота, различна от тази на  Слънцето.
Така или иначе Луната има  връзка с храненето и то най вече с качеството и количеството храна, която приемама в  определен ден от Лунния календар., Два са критериите, по които се  определя се определя нейното въздействие.
Първо – според това в в каква фаза е Луната.
Второ – според това, в какъв зодиакален знак се намира тя.
Четирите лунни фази  дават основната рамка.
По време на 1-ва  фаза, когато Луната нараства. Трябва да се храним умерено, без да прекаляваме с количествата, без да даваме пълна и безотговорна свобода на апетита. По принцип тази фаза благоприятства натрупването. Изтънелият лунен силует  набира обем и благоприятства всякакъв вид растеж на телесно ниво. Нека си кажем откровено - благоприятства напълняване. 
След като Луната мине във 2-ра фаза, всички ограничения падат. Пикът на емоционалното ви състояние ще ви подтикне да опитвате, да вкусвате, да експериментирате. Можете да си хапнете до насита от каквото обичате и по колкото обичате. Все пак запазете здрав разум, особено ако страдате от някакви заболявания или вече не сте в първа младост. Запомнете, че дисциплината в храненето е един от основните и много важни фактори за добро здраве, хубав външен вид и анти-айджинг.
В третата фаза, когато Луната започне отново да намалява правилата на храненето се променят плавно. Трябва да  намалите постепенно количествата и да  се насочите към по лесно смилаеми, рафинирани, термично обработени храни – варено, печено, задушено. Ограничете месото и колбасите.  Гъби, яйца, сладко  - по малко..
В четвърта фаза можете да си направоте няколко дни пост. Ако сте жена във фертилна възраст е добре да се съобразите с менструалния цикъл. По принцип гладуване се препоръчва само след  като е минала овулацията, т.е. във втората фаза на цикъла. Иначе, при по чувствителни жени, диетата може да доведе до  нежелани промени в ритъма на цикъла (дисменореа, аменореа)
Съществува  доста ефикасна и изпробвана  Лунна диета, която се основава на пълен глад или (като по -лек вариант) глад с прясно изцедени  плодови сокове по време на 4-те  междинни дни – Пълнолуние, Новолуние, и Половина на нарастване и Половина на намаляване.  С тази диета за един лунен цикъл ( т.е.е около месец)  можете да свалите около  8 кг. Разбира се останалите правила за отделните фази също трябва да се спазват.
В индийския Лунен календар – Панчанга особено значение се придава на 11-я лунен ден, наречен Екадеша. Тогава трябва да се пости, да не се яде дори хляб и хлебни изделия и по възможност денят да се прекара в уединение, мълчание (мауна) и молитва.
Пътешествието на  Луната по 12-те зодиакалните знака също т оказва влияние на нашата диета. Както е известно, Луната се задържа в един знак около два, до три дни. 
Тук основен критерии за оценка е характера на зодиакалния знак. Когато Лунатасе намира в подвижните знаци - Овен, Рак, Везни, Кози рог, резонно  се хаби повече енергия, затова и  храната можеда бъде по тежка и по-калорична. Когато се намира в статичните знаци - Телец, Лъв, Скорпион,  Водолей нуждата от енергийни ресурси е по малка - ерго храната трябва  да е по лека. Когато Луната е в някой от смесените знаци - Близнаци, Дева, Стрелец и Риби - трябва да намерим  баланса и златната среда.
В зависимост от това дали знакът в който е отседнала Луната е земен, воден, огнен или въздушен също оказва влияние върху характера на продуктите. Например земните знаци обичат в менюто ви да има кореноплодни - картофи, моркови, цвекло, корени от целина. Огнените знаци  обичат острите  и загряващи подправки, пикантните или термично обработените храни. Водните предпочитат в менюто да са включени течности - чай. сокове, а още продукти като ориз, пресни плодове, морски плодове, риба. Въздушните обичат зеленчуци, които зреят над земята - спанак, зеле, салати.
Някои астролози правят опит да сравнят знаците на зодиака с различните традиционни кухни по света, да ви изпратят в съответния ресторант, ако вие имате проблеми с готвенето. Например  в знака на Овена е хубаво да посетите немска бирария, в Телец – полска и украинска кухня, Близнаци – фаст фууд закусвалня от типа на МакДоналдс, в Рак – индийски специалитети, Лъв – мексикански кулинарии,  Дева ще ви нахрани  с изискано френско меню, японска екзотика и редки плодове, Везните ще ви накарат да  копнеете по вкуснотии приготвени в английски, швейцарски и чешки стил, Скорпионът ще ви застави да си припомните за арабските и персийските храни и сладости,  в Стрелец  ще ви се прииска нещо от изобилието и разнообразието на средиземноморската и южноевропейската кухня, Козирогът ще ви накара да проявите скромност и да предпочетете китайската храна – ориз, аспержи, плодове,  Водолеят ще ви предразположи към нещо по-сериозно и насищащо, като например руската кухня, Рибите ще ви предложат кашерните ястия на еврейската кулинарна традиция.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen