Dienstag, 15. Oktober 2013

Екадашите - 11-ти ден след Новолуние и Пълнолуние

Вижте още:  ЛУНЕН КАЛЕНДАР  AЮРЕВЕДА   ЙОГА   ИНДИВИДУАЛНИ КОНСУЛТАЦИИ   АМУЛЕТИ

Екадаши (санскрит - "единадесет") – това е единадесетият ден (tithi) след Пълнолуние и след Новолуние всеки месец според Лунния календар в индуската традиция – Панчанга.
В деня на Екадаши индусите се въздържат от ядене на зърнени и бобови култури, и наблягат на медитации, четене на мантри и други видове духовна практика. Последователите на индуизма смятат, че аскетизмът по време на Екадаши помага на душата да постигне освобождение от цикъла на раждане и смърт. Освен това по време на Екадеши настъпва пречистване - на физическо, умствено и духовно ниво. Аюрведическата медицина препоръчва гладуване за поддържане и подобряване на здравето. Смята се, че пост по време на Екадаши предотвратява и лекува много заболявания, както и е икономически целесъобразно - пост два пъти месечно може да спести огромно количество храна.
Спазването на пост и духовни практики по време на Екадаши е един от утвърдените от ведическите писания почистване, начини, гарантиращи духовно издигане. Последователите на различни аправления в индуизма изпълняват този пост, за да спечелят Божията благодат и да бъдат свободни от илюзията на материалното съществуване. Смята се, че силата на Екадаши е толкова голяма, че ако редовно се гладува в тези дни може да се стигне до освобождение от цикъла на самсара. Смята се, че Екадаши е "най-добрата от всички възможности."
Правила за съблюдаване на Екадаши
Най-добрият пост по време на Екадаши - е пълното въздържание от храна и напитки. За онези, за които това не е възможно се препоръчва да ядат само храни, които изключват зърнени култури или боб. За предпочитане е да се яде само веднъж, в следобедните часове. Това хране се нарича naktam (вечеря). То може да включва, вода, млечни продукти, ядки, захар, зеленчуци, всички (с изключение на гъби). По време на Екадаши трябва да се опитате да не ядете и да не пиете повече от веднъж през целия ден. В един от класическите текстове на индуизма Бхагавад Гита Кришна казва на Арджуна, че този, който гладува по време на Екадаши, ще бъде възнаграден в пълен размер, а този, който прави naktam ще получи само половината.
За да имате максимална полза от духовния пост, избягвайте
- следобедния сън
- бръсненето
-маслени масажи
- използването на прибори за хранене от бронз
-докосване на жена по време на менструалния и период
- общуване с чандали – хора с материалистическо съзнание
Освен зърнени и бобови растения трябва да избягвате още: спанак, мед, патладжан, морска сол, и също и да се храните в чужди домове. Употребата на хомеопатични лекарства в деня на екадаши се позволява само на болни. Онези, които не са в състояние да постят поради тежко заболяване или напреднала възраст, трябва да дарят нещо на духовно лице или свети човек. За тях се препоръчва още да четат или да слушат за значението на всека Екадаши.
Ако не сте съблюдавали Екадаши по една или друга причина, може да постите „на патерица“ на следващия ден – Двадаши и да преустановите поста на тринадесетия ден .
Постът на Екадаши трябва да бъде преустановен 2,5 часа след изгрев слънце на следващия ден, в dvadasi. Според индуистките писания, всеки, който е на повече от пет години, трябва да спазва Екадаши. Омъжените жени трябва да помолят съпруга си да им позволи да постят иначе има опасност да попаднат в Ада.
В зависимост от фазата на Луната Екадашите се делят на два вида
Кришна Пакша Екадаши (11-ти ден след Пълнолуние)
Шукла Пакша Екадаши (11 ден след Новолуние).
В календарната година има 24 Екадаши, като всеки един е свързан с някакъв разказ от индуската митологи и има своето значение за изчистването и освобождаването от определен вид карма или за стимулирането на отделен вид благочестие и награда от Боговете .

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen